3 januari, 2018

Nederlands ontwerp

Nederlands ontwerp heeft een unieke stijl waaraan het te herkennen is. Het laat zich veel inspireren door de grote kunstschilder Piet Mondriaan. Deze kunstenaar staat bekend om het aparte gebruik van geometrische horizontale en verticale lijnen in zijn werk. Ook zijn veelvuldig gebruik van primaire kleuren is vaak terug te zien. Dit is te merken in de ontwerpen van gebouwen, mode, meubels etc. Dutch Design of Nederlands ontwerp is dus kunst met een bepaalde stijl en kenmerk. Het is een opmerkelijke en unieke manier van vormgeving.

Inspiratie en durf

Zoals eerder naar voren is gekomen zijn de ontwerpen veel geïnspireerd door de 20 eeuwse kunstschilder Piet Mondriaan. Maar dat is natuurlijk niet de enige inspiratiebron. Dutch Design kenmerkt zich ook door dat het innovatief, minimalistisch, experimenteel en vaak humoristisch is. Het is simpel maar tegelijkertijd ook opmerkelijk. Doordat het zich niet alleen maar laat leiden door vastgestelde regels, laat het veel ruimte open voor experimenten. De ontwerpers deinzen er niet voor terug om wat humor te verwerken in hun ontwerp. Het combineren van dingen die op het eerste gezicht niet bij elkaar lijken te passen zorgt voor een verrassend effect. Ook spullen die voor anderen onbruikbaar lijken, krijgen bij de Nederlandse ontwerpers een nieuwe opleving. Er is dus heel veel durf. Men laat zich inspireren door een vrije maar toch smaakvolle geest. Het resultaat is hierdoor altijd weer uniek.

Innovatief

Tot het jaar 1980 leek Nederlandse ontwerpstijl zich vooral te concentreren op grafische vormgeving maar daarin is er ook verandering gekomen. Rond 1990 kwam het Nederlands ontwerp echt op gang en werd het sterk gelinkt aan internationaal erkende ontwerpers zoals Maarten Baas, Richard Hutten, ontwerpersfirma’s, architectuur en mode. De Nederlandse ontwerpstijl kreeg hierdoor internationaal vaste voet aan de grond en domineerde op belangrijke evenementen. De innovatie in de Hollandse ontwerpstijl komt niet uit de lucht vallen. Er wordt ook veel geïnvesteerd. De befaamde universiteit voor ontwerpers in Eindhoven heeft een aantal succesvolle afgestudeerden geleverd. De universiteit staat mede hierdoor internationaal hoog aangeschreven. Er zijn ook financieringsprogramma’s voor ambitieuze studenten. Je kan dus met gemak kunst studeren in Europa. Ook door de financiële ondersteuning van de overheid kan ervoor gezorgd worden dat de innovatie in Nederlands ontwerp gegarandeerd is. Bedrijven besteden tevens veel aandacht aan vormgeving bij de totstandkoming van hun producten. Al vanaf het prille begin worden talentvolle ontwerpers betrokken bij het productieproces.