1 januari, 2018

De bekendste kunstenaars van Nederland

Nederland heeft vooral rond de Gouden Eeuw zeer invloedrijke kunstenaars voortgebracht. Hun werken worden nog steeds over de gehele wereld bewonderd en gewaardeerd. Laten wij enkele van deze kunstenaars nader belichten. De volgorde is geen weergave van hun bekendheid.

  • Vincent van Gogh.

Vincent Willem van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in Zundert en stierf al op 37-jarige leeftijd in Frankrijk. Hij kwam uit een middenklasse familie en was een stille jongeman. Vincent kampte verder met psychische problemen en hij heeft zich uiteindelijk van het leven ontnomen. Hij begon in 1881 met schilderen en bepaalde van zijn vroege werken bevatten veel van de kleuren die later kenmerkend werden voor zijn creaties. In zijn werken besteedde hij veel aandacht aan de armoedige arbeidsklasse. Hij heeft voor de rest wereldwijd veel invloed gehad op het abstract schilderen.

  • Rembrandt van Rijn

Rembrandt werd in 1606 geboren in Leiden en leefde tot 1669. Hij heette volledig Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Hij is vooral beroemd vanwege de vele werken die hij heeft voortgebracht: namelijk 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen. De Nachtwacht wordt echter als de meest beroemde beschouwd. Rembrandt staat verder bekend om de opvallende lichtinvallen, scherpe contrast en de manier waarop zijn werken dramatisch oogden. Hij maakte ook graag zelf-potten en includeerde graag familie en vrienden in zijn werken.

  • Jan Steen

Jan Steen beeldde vaak grappige en rommelige situaties af in zijn werken. Wellicht staat hij vooral hierom bekend bij de meeste mensen. Wie gevoel voor humor heeft, zich niet al te serieus neemt en de gewone mens zeer interessant vindt, is bij hem goed terecht. Jan Steen werd net als Rembrandt ook geboren in Leiden. Hij stierf ook op deze plaats op ongeveer 54-jarige leeftijd. Hij kwam uit een gezin van 8 kinderen en heeft gestudeerd aan de universiteit van Leiden.

  • Albert Cuyp

Albert Cuyp leefde van oktober 1620 tot november 1691. Hij kwam uit een beroemde schildersfamilie van wie hij veel geld erfde. Doordat hij dus geen financiële bekommernis had, kon hij zich volledig storten op zijn droom. Het grootste verschil met andere kunstenaars is dat Albert vooral landschappen schilderde. Hij werkte vooral tussen 1639 en 1660 en men vermoedt dat er een einde kwam aan zijn schilderscarrière nadat hij trouwde in 1658

  • Piet Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan zoals zijn volledige naam luidt, was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus. Hij staat vooral bekend om de abstractie en geometrie van horizontale en verticale lijnen in zijn werken en Nederlands ontwerp. Zijn gebruik van vooral primaire kleuren onderscheidde van hem de rest. Hij wordt gezien als een van de eerste inspiratiebronnen van deze vorm van schilderen. Hij werd geboren in 1872 te Amersfoort en leefde tot 1944, waar hij New York stierf.