15 maj, 2018

Een beginnershandleiding in het verzamelen van kunst

Op een blog over kunst mag je allerlei creatieve dingen verwachten. Misschien ook een eigen kunstverzameling starten? Ja! Nou, dankzij de globale ontwikkeling is dat heus niet meer zo moeilijk als vroeger. Moest je jaren geleden nog de wereld afreizen voor een kunstwerk, kun je nu makkelijk via internet en kunstmusea achter jouw gewenste stukken komen. Bij het beginnen met kunstverzameling zijn er wel enkele tips die zaak zijn te overwegen. Hieronder bespreken we enkele van die tips.

  • Definieer je smaak van kunst

Voor de een makkelijker te doen dan voor de ander, maar dat is nou wel echt de eerste stap. Bepalen van wat voor type kunst jij een liefhebber bent. De wereld van kunst is enorm en kan vaak overweldigend zijn. Er zijn vele kunsttypen van beeldhouwkunst, tot schilderkunst, tot sculpturen, noem maar op. Echter, niemand kan gedegen op zoek gaan om een verzameling op te bouwen als het uitgangspunt niet duidelijk is. Indien je niet perse een creatieve achtergrond hebt of geen kunstkenner bent, is het belangrijk dat je even wat onderzoek doet naar de verschillende type kunst die er bestaan. Op basis van de type waar jouw interesse naartoe gaat, kun je op zoek naar stukken die jou aanspreken.

  • Benader een ervaren verzamelaar

Wanneer je pas met deze reis begint op zoek naar kunstwerken, is het vaak ook handig om een ervaren persoon die ook aan verzameling doet te benaderen. Vaak zitten deze personen vol praktische kennis die onmisbaar kan zijn voor jouw eigen traject. Als dat niet zo makkelijk is, kun je ook galerijmedewerkers om advies vragen. Soms worden er ook workshops verzorgd voor beginners.

  • Maak een budget op

Stel vooraf aan de zoektocht een budget vast waarmee je zult werken. Dat kan een budget zijn voor een uitgestippelde tijd, bijvoorbeeld op jaarbasis, maar ook gewoon een algemeen budget voor het aantal kunstwerken dat je wenst te verzamelen is werkbaar. Er zijn natuurlijk kunstwerken die prijzig zijn, maar laat je niet kisten. Een redelijkere prijs is niet per definitie gelijk aan een lagere kwaliteit. Wanneer je je budget eenmaal hebt vastgesteld, houd je eraan! Laat je niet meesleuren tijdens veilingen om buiten je boekje om te gaan.

  • Blijf realistisch

Indien je ernaar streeft de waarde van je kunstverzameling te verhogen, blijf daarbij wel altijd realistisch. Niet elk kunstwerk levert geld op. Er is geen garantie te geven op het rendement dat je kunt verwachten van je verzameling.